Ajankohtaista – 1.6.2020
Haminan satamaan on tulossa yli sadan miljoonan euron jätti-investointi
Haminan satama saa jättiluokan investoinnin. Fintoil Oy rakentaa Haminan nestesatamaan mäntyöljyn tislaamolaitoksen, jonka tuotteista suurin osa menee biodieselin tuotantoon.
Finanssiryhmä Taalerin sijoituskohde Fintoil investoi tehtaaseen yli 100 miljoonaa euroa.
Fintoil ja Haminan-Kotkan satama allekirjoittivat tänään vuokrasopimuksen tontista Haminan öljysataman alueella.
Fintoil on vuonna 2017 perustettu yhtiö, joka alkaa jalostaa raakamäntyöljyä biopolttoainetuontantoon sekä kemian-, elintarvike- ja lääketeollisuuden tarpeisiin.
Raakamäntyöljy on havusellutuotannon sivutuote, jonka tisleiden hiilijalanjälki on jopa 90 prosenttia alhaisempi kuin vastaavilla fossiilisilla tuotteilla.
Tehdas aloittaa vuonna 2022
Laitoksen rakentaminen aloitetaan Haminassa sitten, kun yhtiö on saanut ympäristö- ja rakennusluvat, aikaisintaan arviolta loppuvuodesta 2020. Yhtiö arvioi käynnistävänsä tehtaan Haminan öljysatamassa vuoden 2022 loppupuolella.
Fintoil aikoo työllistää suoraan 30 ja välillisesti noin 100 henkeä. Tähtäimessä on noin 140 miljoonan euron liikevaihto.
Jalostamosta tulee maailman neljänneksi suurin omalla sektorillaan. Tislaamon kapasiteetti on yhteensä 200 000 tonnia vuodessa.
– Noin kymmenen prosenttia maailman mäntyöljystä tullaan jalostamaan tässä laitoksessa, Fintoilin toimitusjohtaja Jukka Ravaska sanoo.
Tuotanto on jakotislausta, jossa raaka-aineen sisältämät kemikaalit erotetaan toisistaan lämmön ja paineen avulla. Tuotannosta ei synny jätteitä. Hajukaasut poltetaan ja jäähdytysvesi ohjataan kunnalliseen vesilaitokseen.

Tervetullut lisä satamaan
Tuotantoon liittyvät raaka-ainekuljetukset ja valmistuotteet lisäävät liikennettä Haminan satamassa. Vientilaivaukset suuntautuvat pääasiassa Eurooppaan, USA:han ja Aasiaan.
Haminan-Kotkan satama on jo pitkään tavoitellut Fintoilin kaltaista toimijaa, sanoo satamayhtiön toimitusjohtaja Kimmo Naski.
– Kysymyksessä on niin kutsuttu satamasidonnainen toiminta eli teollisuustoiminta, joka hyötyy sataman läheisyydestä. Lisäksi tuotanto on ympäristöystävällistä, eli se on kaikin puolin meidän politiikan mukaista, ja lisää vielä sataman liikennettä ja työllistää, Naski listaa.
Myös Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen iloitsee investoinnista. Hän uskoo, että alueelta löytyy myös Fintoilin tarvitsemaa työvoimaa. Työpaikkoja syntyy etenkin kemian prosessiteollisuuteen sekä logistiikan alalle.
– Näin suuri tehdas kun tulee, rekrytointi ei ole ihan yksinkertaista. Jos meidän apua tarvitaan, niin tietenkin olemme käytettävissä, Muhonen sanoo.
Merkittävin kemikaalikäsittelyn keskittymä
Haminan satama on kooltaan noin 500 hehtaarin kokoinen.
Satama on erikoistunut sahatavaran vientisatamana. Haminassa käsitellään myös sellua, haketta, paperia, kartonkia ja erilaisia bulk-tuotteita.
Haminan sataman neste- ja kaasuterminaali on Suomen merkittävin kemikaalikäsittelyn keskittymä. Terminaalin operaattorit pystyvät kerralla varastoimaan yli puoli miljoonaa kuutiota kemikaaleja.
Haminaan on viime aikoina satanut muitakin isoja investointeja. Hakukoneyhtiö Google ilmoitti viime vuonna rakentavansa uuden datakeskuksen Haminaan. Näin Googlen kokonaisinvestoinnit Haminaan nousivat kahteen miljardiin euroon.